www.tvloutraki.gr
Marinakis Neio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης για τον πόλεμο στο Ισραήλ: «Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή»

Κοινοποίηση

«Με τις εχθροπραξίες και τη βία να συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας οφείλουμε να τονίσουμε για ακόμα μία φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τη βία και την τρομοκρατία κατά κυρίαρχων κρατών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αναγνωρίζουμε όπως έχουμε τονίσει ξανά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, είναι όμως σημαντικό να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση», τόνισε και πρόσθεσε: «Εξίσου σημαντικό είναι και να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης ανάφλεξης στην περιοχή με την εμπλοκή και άλλων χωρών».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών που ακολουθεί και πήρε από την πρώτη στιγμή καθαρή θέση καταδίκης της τρομοκρατίας και στήριξης του Ισραήλ. «Η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα συνεχίσει να διαδραματίζει αυτό το ρόλο ως αξιόπιστος συνομιλητής εταίρων και συμμάχων και ως χώρα που συνομιλεί με χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία».

Έκανε στη συνέχεια αναφορά στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ και στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Επεσήμανε ότι οι κανόνες εμπλοκής ενός οργανωμένου κράτους δεν πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση». Είπε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι χάρη στις κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός Ελλήνων από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη. «Η Ελλάδα χάρη στην ταχεία κινητοποίηση των αρχών, συγκαταλέγεται στις χώρες που ολοκλήρωσαν πρώτες, με επιτυχία τον επαναπατρισμό πολιτών».

Ο κ. Μαρινάκης είπε στη συνέχεια πως ο πρωθυπουργός υποδέχεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας και στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί η ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της πράσινης ενέργειας και της τεχνολογίας, καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχουν καταβληθεί συνολικά 53,2 εκατομμύρια ευρώ ως πρώτη αρωγή σε 10.962 πολίτες που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. «Νέες πληρωμές πρώτης αρωγής πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.» και τόνισε πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποζημιώσει το ταχύτερο δυνατόν, κάθε πολίτη, κάθε επαγγελματία και κάθε αγρότη που επλήγη από τις φυσικές καταστροφές».

Επίσης είπε πως «ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του πετρελαίου φαίνεται να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, με κάποιους προμηθευτές να προσφέρουν επιπλέον εκπτώσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως «με τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης να σημειώνουν αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου για την ενημέρωση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της νόσου Covid-19 με το Επικαιροποιημένο Μονοδύναμο Εμβόλιο».

Είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κορονοϊός μπορεί να εξασθένησε στη μνήμη μας και τα συμπτώματά του να έχουν γίνει πιο ήπια, λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ωστόσο παραμένει εδώ και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά όσοι από εμάς ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως «η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, χθες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσαν επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των δράσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027, ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ».

Πριν δεχθεί ερωτήσεις από τους πολιτικούς συντάκτες αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού επισημαίνονται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα την Αλεξανδρούπολη, όπου θα περιοδεύσει μαζί με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εκ νέου υποψήφιο, Χρήστο Μέτιο. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Λάρισα, όπου θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιο, Κώστα Αγοραστό.

Την Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα και την Τρίτη, θα συμμετάσχει στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023/Ώρα για δράση», ενώ, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ά. Συρίγος στο Πρώτο: Η Τουρκία προσπαθεί να ξεχωρίσει τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας από το Κυπριακό

diktio omada

Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 26/02/2024

diktio omada

Απεντάχθηκε το έργο  αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων (video)

diktio diktio