www.tvloutraki.gr
Pyrk 1024x682
ΛΟΥΤΡΑΚΙΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σχεδόν 200 κτίρια υπέστησαν ζημιές από τις φωτιές σε Αττική και Λουτράκι

Κοινοποίηση

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική και Λουτράκι.

Σχεδόν 200 κτίρια υπέστησαν ζημιές κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και στο Λουτράκι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας από τα αρμόδια κλιμάκια έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 197 κτίρια με ζημιές (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ) εκ των οποίων τα 68 είναι επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο») και τα 64 ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»).

Αποκάλυψη: Η «περιγραφή» για την στιγμή του μακελειού στην Λούτσα που αμφισβητεί η ΕΛ.ΑΣ.
Όπως επισημαίνεται πρόκειται για αυτοψίες και καταγραφές για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες στους δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε περισσότεροι από 300 πολίτες φιλοξενήθηκαν τις πρώτες ημέρες των πυρκαγιών σε ξενοδοχεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας:
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους, προχώρησε στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη φιλοξενία των πολιτών σε ανάγκη λόγω των πυρκαγιών του Ιουλίου του 2023, αλλά και για τη στέγαση, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ειδικότερα, από την πρώτη στιγμή λειτούργησε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένας μηχανισμός φιλοξενίας των πολιτών σε ανάγκη λόγω των πυρκαγιών, σε ένα πλαίσιο συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τις κατά τόπους ενώσεις Ξενοδόχων, τους Δήμους και τις Περιφέρειες των πληττόμενων από τις πυρκαγιές περιοχών. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εν λόγω μηχανισμού κατά τις πρώτες ημέρες φιλοξενήθηκαν σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία περισσότεροι από 300 πολίτες.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση
Παράλληλα, ενεργοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής το σχήμα της επιχορήγησης της προσωρινής στέγασης των πολιτών των οποίων επλήγη η πρώτη κατοικία από τις πυρκαγιές.

Ειδικότερα, για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2023, αμέσως μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής και χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση επιδότησης προσωρινής στέγασης, με τη μορφή επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, σε όσους η κύρια και μόνιμη κατοικία τους υπέστη βλάβες από την πυρκαγιά και χαρακτηρίστηκε, από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ως προσωρινά – μέχρι την επισκευή – ακατάλληλη για χρήση («κίτρινη») ή επικίνδυνη για χρήση («κόκκινη»).
Οι αυτοψίες και οι ζημιές
Σημειώνεται ότι ήδη τα αρμόδια κλιμάκια έχουν προχωρήσει τη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών, με αποτέλεσμα στους Δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας ο συνολικός αριθμός των καταγραφών των ζημιών σε κτίρια (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ) να έχει ανέλθει στις 197 περιπτώσεις εκ των οποίων:

(α) 68 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»),
(β) 64 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και
(γ) 65 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Πρόκειται για αυτοψίες και καταγραφές για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Επιδότηση στέγασης
Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως δύο (2) χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι (6) μήνες στους ενοικιαστές.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης – η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το σχήμα της επιδότησης της προσωρινής φιλοξενίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο 213 1331223.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου

diktio omada

Λουτράκι: «Οδοστρωτήρας » ο Μουζάκης! Έβγαλε την τσάπα στους δρόμους

diktio diktio

Εθελοντική αιμοδοσία στο Λουτράκι

diktio omada